Smedjanpodden

52: EU-kvotering, M:s integrationspolitik och sockerskatt

April 18, 2019

I veckans avsnitt av Smedjanpodden diskuterar Lars Anders Johansson och Blanche Jarn problemet med den obligatoriska pappamånad som alla EU-länder tvingas införa. Även om Sverige redan har fler pappamånader, gör EU:s beslut att den redan impopulära kvoteringen blir ännu svårare att bli av med i framtiden. Och så ska både staten och EU helst sluta lägga sig i hur föräldrar fördelar sin föräldraledighet.

Lars Anders har varit på ett heldagsseminarium om moderat idéutveckling, och Moderaterna lägger mycket energi på att finna sig själva rent ideologiskt – men finns inte idéerna redan där sedan länge? Partiets nya integrationskommission är ett tydligt exempel. För tio år sedan presenterade en arbetsgrupp (som bland annat leddes av Ulf Kristersson) förslag som är lika aktuella i dag.

Slutligen har vi återigen fått anledning att diskutera straffskatter på konsumtionsvaror politiker ogillar. En norsk utredning har visat att den sockerskatt som chockhöjdes förra årsskiftet var ett misslyckande. Frågan är bara om det verkligen är omsorg om medborgarnas hälsotillstånd som ligger bakom förmynderipolitiken, eller om politiker har andra motiv bakom den så kallade folkhälsopolitiken.

Turn on, tune in, freak out!