Smedjanpodden

61: Grönt kött, kommunhusbonanza och artificiell gaydar

June 20, 2019

I veckans avsnitt diskuterar Smedjans redaktörer Lars Anders och Blanche hamburgerkedjan Max nya målsättning: att sälja färre klassiska hamburgare i förhållande till så kallade ”gröna” burgare. Att behålla kött på menyn om man nu menar att det är så dåligt är hyckleri. Man kan inte både ha hamburgaren och äta den.

Sedan diskuterar vi den senaste tidens våg av grov brottslighet, den här gången med fokus på vad som konkret bör göras. Hur rycker man bäst undan mattan under fötterna på den organiserade brottsligheten? Låsa in dem, ta deras pengar eller bryta upp deras lojalitet genom att belöna tjallare?

Forskare har lärt artificiell intelligens att se på människors ansikten om de är heterosexuella eller homosexuella. Samtidigt hotas, fängslas och avrättas människor runt om i världen på grund av just den sexualitet man snart kan använda AI för att avslöja. Vad skulle kunna gå fel?

Slutligen analyserar vi den våg av kommunhusbyggen som sveper över landet. Tydligen är de befintliga byggnaderna för små. Smedjanpodden har en alternativ lösning: I stället för att bygga ut kommunhusen när administrationen blir för stor borde administrationen krympa när byggnaden blir för liten.